gmizavci - zelena iguana
rasprostranjenost:srednja Amerika, Karibi, veći deo južne Amerike
životni vek:do 15 godina
stanište:tropske kišne sume, okolina reka i potokasaznajte Više o ovoj vrsti:
Iguane mogu dostići dužinu od 1,5m težinu od 10kg. Veći primerci su zabeleženi ali oni su prilično retki. Zabeleženo je da je jedna zelena iguana, držana kao ljubimac, doživela 69 godina, inače žive od 20-35 godina.

Zelene iguane imaju red šiljaka na leđima, koji služe kao sredstvo za odvraćanje grabljivica. Repovima mogu da zadaju jake udarce, a u slučaju da ih velika grabljivica uhvati za rep, jedan njegov deo može da se odlomi bez većih posledica kako bi iguana pobegla. Rep se relativno brzo regeneriše. Iguane imaju veoma dobro razvijen podvaljak koji im pomaže u održavanju telesne temperature.

Zelene iguane imaju dobar vid, no samo pri dobroj osvetljenosti. One poseduju i ćelije koje im omogućavaju da vide ultraljubičastu svetlost. Zelene iguane imaju i fotosenzitivni organ na vrhu tela koji se često naziva i treće oko. Iako se naziva okom, ono ne može da formira jasnu sliku već iguane pomoću njega mogu da detektuju promene u osvetljenju tj. senke koje eventualno prave grabljivci iznad njih. Iguane imaju zube na unutrašnjoj strani vilice pa ih je nekad na manjim primercima teško uočiti. Njihovi zubi mogu da probiju ljudsku kožu. Iguane su prvenstveno biljojedi, a ima i onih koji se hrane insektima.


zatvori x
Kako do nas?
Radno vreme u letnjem periodu od 09.00 do 21.00
Radno vreme u zimskom periodu od 09.00 do 20.00
Tel/Fax: +381 (0)35 244 728