Ptice
Za ptice je značajna njihovca sposobnost letenja. S njim su najuže povezane oštro izražene osobenosti ptičijeg tela i njihove unutrašnje građe. Ta sposobnost letenja razjašnjava promene oblikakoje su, za razliku od sisara i gmizavaca, morale da prođu ptice, da bi posatle ono što jesu.

Struktura rebara je kod dobrih letača jako razvijena, dok je kod ptica trkačica zakržljala ili sasvim nestalaGrudna kost može se uporediti sa velikim štitom na čijoj se sredini izdiže greben. Kao posebno obeležje treba istaći da je greben kod pojedinih vrsta ptica šupalj i tada u njega ulaze vazdušne kese.

Palac kod nekih ptica nosi kandžu sakrivenu pod perjem. Tri prsta su obično okrenuta napred, a jedan nazuad. Ptice imaju sva čula dobro razvijena. Na prvom mestu su oči, zato što su srazmerno velike i jer se odlikuju posebnom unutrašnjom građom. Po obliku i veluičini su različite. Dalekovide i noćne ptice imaju vrlo velike oči, dok su oči kod ostalih ptica manje.Ptice nemaju spoljašnje uši.

Organi za varenje kod ptica se, već i zbog toga, bitno razlikuju od ostalih organa sisara, jer ptice nemaju zube i sve zalogaje moraju da progutaju cele. Perje se razvija u kožnim udubljenjima (folikulima). Perje je, zapravo, slična tvorevina kao što su idlake, bodlje ili ljuske kod sisara, ali kod različitih ptica podleže različitim izmenama, pa je i na raznim delovima tela iste ptice različito građeno. Možemo reći da ptice jedu mnogo više od bilo kog drugog živog bića.

Mnoge ptice jedu dokle god su budne, a one koje se hrane insektima, pojedu dnevno toliko da težina pojedene hrane dva ili ri puta premaši težinu tela same ptice. Kod ptica mesojeda je taj odnos povoljniji jer one unesu toliko hrane koliko iznosi jedna šestina njihove telesne težine. Ptice pokazuju izvesnu nadarenost oglašavanja. Ptice mame i dozivaju, pokazuju radost i ljubav, uzajamno se izazivaju na borbu ili na zaštitu i otpor, upozoravaju na neprijatelje i druge opasnosti i međusobno izmenjuju različita saopštenja. P

ravo pevanje je izrazita osobina muškog pola. Trkačice dolaze na svet s potpuno razvijenim čulima, a goluždravci goli i slepi. mMožemo reći da ptice dugo žive. Sve selice putuju uglavnom prema jugu . Svega nekoliko vrsta leti u parovima, većina leti u jatiam i većim grupama i to noću, a snažne ptice lete i danju. Obično tako žure kao da ih tera neka neavladiva sila.
zatvori x
Kako do nas?
Radno vreme u letnjem periodu od 09.00 do 21.00
Radno vreme u zimskom periodu od 09.00 do 20.00
Tel/Fax: +381 (0)35 244 728