Ptice - Noj
rasprostranjenost:Afrika
životni vek:preko 40 godina
stanište:ravnice, sunčane oblasti, polupustinje, savane, šume



saznajte Više o ovoj vrsti:
Stanarice. Formiraju porodična jata, koja čine mužjak, četiri-pet ženki i njihovi mladi. Najveće su ptice na svetu. Ne mogu da lete, ali zato trče, na kratke staze, dostižu brzinu od sedamdesetak kilometara na sat, pri čemu prave korake duge do četiri metra. Noj na nogama ima po dva prsta, dok sve ostale ptice imaju po tri ili četiri. Jaje noja teško je do kilogram i po. Svaka od zrelih ženki iz jata snese do 12 jaja u zajedničko gnezdo. Na njima leži mužjak. Ponekad, tokom hladnih perioda, u ležanju na jajima danju učestvuje i ženka. Inkubacija traje oko 45 dana. O mladima se brine mužjak i samo jednoj ženki, ljubimici, dozvoljava da mu u tome pomaže.


zatvori x
Kako do nas?
Radno vreme u letnjem periodu od 09.00 do 21.00
Radno vreme u zimskom periodu od 09.00 do 20.00
Tel/Fax: +381 (0)35 244 728