Zveri
Sva čula su im izuzetno razvijena, iako su vrlo različito izražena. Imaju snažne vilice pokretane jakim mišićima. Skoro sve zveri imaju 42 zuba. U vilici imaju gore i dole po šest sekutića, kao i dva vrlo snažna i zašiljena očnjake. Iza njih nekoliko idignutih ošztrokrivičnih pretkutnjaka – radurača. Posebna osobina ponekih vrsta su analne žlezde uz koren repa blizu analnog otvora, čiji je sekret prodornog mirisa, pa služe za odbranu od neprijatelja, za privlačenje suprotnog pola, za međusobno raspoznavanje, kao i za označavanje svoje teritorije.

Neke zveri mogu da uvuku kandže, što ih štiti od trošenja pri hodu dok ispružene mogu da posluže kao izvrsno oružje ili sredstvo za hvatanje. Ako su pak kandže tupe i nepokretne, služe samo kao zaštita, ali i kao pomoćno sredstvo za čeprkanje ili kopanjem ponekad i za pridržavanje plena.

Sve zveri hrane se raznovrsnim životinjama, ali neke vsrte jedu i voće, zrnevlje i ostalu biljnu hranu. Pojedine vrste grabljivica vode, kako se pretpostavlja, pravi bračni život, ali jedna vrsta ne ostaje u zajednici ceo svoj život. Kod nekih vrsta zveri, mužjak je sklon da proždire porod, pa majka mora da ga otera, ako on slučajno pronađe njihov brlog. U takvim okolnostimamajka ostaje jedina koja ih neguje.

Broj mladunčadi jednog legla vrlo varira od vrste do vrste, ali samo u izuzetnim slučajevima svodi se na jedno jedino mladunče. Skoro svi mladi dolaze na svet slepi, pa su izveno vreme potpuno bespomoćni. Majka ih veoma brižno čuva dok su još nesposobni da se brinu sami o sebi i uči ih tehnikama lova pre nego što se osamostale. U slučaju opasnosti neke vrste svoje potomke sklanjaju noseći ih u zubima ili na leđima.
zatvori x
Kako do nas?
Radno vreme u letnjem periodu od 09.00 do 21.00
Radno vreme u zimskom periodu od 09.00 do 20.00
Tel/Fax: +381 (0)35 244 728