Zveri - Afrički leopard
rasprostranjenost:Afrika, osim severnih delova
životni vek:oko 20 godina
stanište:džungle, planinski predeli



saznajte Više o ovoj vrsti:
Žive usamljenički. Aktivni su uglavnom noću. Plen love iz zasede, ili se gotovo bešumno prikradaju i naglo bacaju na žrtvu. Odmaraju se u gustoj vegetaciji ili granama visokog drveća. Nakon graviditeta, koji traje nešto duže od tri meseca, ženka rađa 2–3 mlada, koja se potpuno osamostale u drugoj godini života.

Mladi se, čim malo ojačaju, uče veštini penjanja na drveće. Crni panteri su, u stvari, leopardi. Razlikuju se samo po boji dlake. Svi leopardi imaju šare na krznu, ali se to kod crnih leoparda mnogo teže primećuje. Leopardi su, srazmerno veličini, izuzetno snažne mačke. U stanju su da ulovljenu životinju, tešku i do 45 kilograma, u čeljustima odvuku na visoko drvo.


zatvori x
Kako do nas?
Radno vreme u letnjem periodu od 09.00 do 21.00
Radno vreme u zimskom periodu od 09.00 do 20.00
Tel/Fax: +381 (0)35 244 728